Restaurang Blomstermåla
Där väggarna talar om många historiska middagar

Välkommen till oss vid havet

VÄLKOMMEN TILL BLOMSTERMÅLA

Med kärlek på tallriken och ro för dina sinnen erbjuder vi på restaurang Blomstermåla en unik miljö intill havet. Råvarorna och årstiderna är kökets dagliga inspirationskälla. Vår omsorg och kvalitet lönar sig, vilket gör att våra gäster trivs och kommer tillbaka.

Vi serverar lunch, à la carte och söndagsmiddag, se våra aktuella menyer nedan. Välkommen hit till vår vackra miljö och njut av en bit mat tillsammans med god dryck, och låt vår trevliga personal göra din måltid till en upplevelse.

krögareN mats & Vänner

Hej! Jag och mitt team har hållit på en rejäl stund i branschen och vi har mer än 60 års erfarenhet av att servera glada gäster detta livets goda med succeér som Palace och michelinbeströdda Westra piren på meritlistan. Vår ambition är att Blomstermåla skall vara en familjär och vänskaplig plats, närmast kvarterskrog, och fungera som traktens nav vid små och stora tillfällen. Blomstermåla skall framgent vara värdshuset man alltid kan lita på, där alla är lika välkomna, där man möter gamla och nya vänner i baren eller umgås med grannfamiljen på fredagkvällen. Utbud och prisbild skall vara därefter.

Blomstermåla

I Vårt skafferi

Särö och Blomstermåla ligger i brytningen mellan Bohuslän och Halland. Vi tar oss an dessa kontraster på vårt eget sätt, men alltid med råvarans kvalitet i fokus. I Halland möts hav och åar, bördig åkermark och djupa skogar där Bohuslän i vår tappning står för saltstänkta fisk och skaldjur. Vi arbetar mycket med lokala leverantörer. Vi arbetar med råvaror i säsong och använder gärna Viltfågel från Hjulebergs gods (undertecknad skjuter gärna), Vildsvin från Tjolöholm & surdegsbröd från Bröd från Bröd&bakverk.

/ Mats Sjölander med personal

Blomstermåla

“Vår enorma havsutsikt bjuder vi på”

Historia

Från lekplats för kungar till tågstation till restaurang.

1254

De tre nordiska kungarna möttes år 1254 i Släps socken i norra Halland. Syftet var att reglera vissa gränser mellan de tre länderna. Särö tillföll då Danmark. Med vissa avbrott kom Särö att tillhöra Danmark fram till 1645, då Halland blev svenskt på 30 år genom freden i Brömsebro.

1839

1839 anlades Särö Havsbad, av dåvarande ägaren till ön, med kall- och ett varmbadhus för både damer och herrar. Särö etablerades som bad- och kurort, en av de första i landet. Samma år annonserades om lustresor med ångfartyg till Särö om söndagarna ”om vädret tillåter och ett tillräckligt antal passagerare anmält sig” den första ångbåtsbryggan låg i Stallviken.

1870-tal

Tennis

Särö med sin idylliska miljö endast 3 mil söder om Göteborg utvecklades snabbt till framför allt förmögna göteborgares sommarparadis. Många kungliga gäster och prominenta personer besökte också Särö under årens lopp. Till förströelserna på 1870-talet hörde förutom bad, tex krocket, kägel- och kricketspel, båt- och fisketurer , promenader, ridturer och åkturer med häst. 1879 introducerades tennisspelet, en helt ny sport, på Särö.

1904

Gamla restaurangen

invigdes järnvägen som slingrade sig utefter den vackra kuststräckan mellan Göteborg och Särö. Säröbanans slutstation, som fick namnet Särö Västerskog, uppfördes intill ångbåtsbryggan.

1952

På 50-talet inträffade något som väckte munterhet längs Säröbanan. Två av de svarta ångloken från 1903, som stod i lokomotivstallet över natten, hade under de mörka timmarna målats med blommor och blad i färgerna rosa, gult och vitt. Lokförare och eldare, som övernattat i Särö trodde knappt sina ögon när de upptäckte det hela.

Idag

Restaurangen och mötesplatsen Blomstermåla och Särö Station är idag en välbesökt kustpärla med ett kök som har ambitioner på klassisk mark.